Faklı bir lisans bitirenin intibakı yapılır mı?
09.02.2023

Üniversite hastanesinde şef olarak çalışmaktayım. Kamu yönetimini bitirdim. İntibakım yapıldı. Ayrıca muhasebe bölümünde çalışmam sebebiyle işime faydalı olacağını düşünerek maliye bölümünü de okudum ve diploma almaya hak kazandım intibakım neden yapılmıyor 4 yıllık emeğime yazık değil mi? İntibakımın yapılması gerekmez mi?

Cevap
Sağlık-Sen     17.10.2023

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde genel intibak hususunda "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."denilmektedir.

Devlet memurunun intibak şartları

1-Devlet memuru olmak,

2-Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 madde Kapsamındaki kurumlarda çalışanlar) üst öğrenimi bitirilmesi,

İntibak işlemleri de hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanunun uygulamalarını göstermek üzere Maliye Bakanlığınca tebliğler yayımlanmıştır. Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlerinden 45, 85, 95, 105, 113, 142 ve intibak konusuna ilişkindir.

14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda yapılan 16/8/1997 tarih ve 4306 sayılı Kanunun yapılan değişiklik ile temel eğitim ilköğretim ve orta öğretim olarak  belirlenmiş olup ilköğretimde 4+4 olarak belirlenmiştir.

Öğrenim Kademeleri

1- İlköğretim (8 yıl) (4+4)

2-Orta öğretim (4 Yıl) 

4/11/1981tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 3’üncü maddesinde öğrenim seviyeleri belirlenmiştir.

Yüksek öğretim 

3- Ön lisans eğitimi(orta öğretime dayalı en az 4 yarı yıl)

4- lisans eğitimi (orta öğretime dayalı en az 8 yarı yıl)

5-Yüksek lisans(master)eğitimi

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

1739 sayılı Kanun ve 2547 sayılı Kanunda belirlenen eğitim aşamalarından bir üst öğrenim bitirilmesi halinde 657 sayılı Kanunun 36 maddesi uyarınca intibak yapılması mümkün bulunmaktadır.

Aynı seviyede lisans veya orta öğretim seviyesinde eğitim diploması alınmayı hak etme ve aynı seviye için intibak yapılmış olması halinde yeniden intibak yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Kamu yönetimi lisans diploması üzerine intibakı yapılan ve bilahare maliye alanında da lisans eğitimi alan kişinin intibakının yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön