Memiş: Yıpranma Payını Birlikte Hayata Geçirelim
12 Mayıs 2017, Cuma

Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına yıpranma payı konusunda aldıkları sözün bir an önce hayata geçmesi için mücadele ettiklerini, belirterek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yeniden Bakanlığa gelmesiyle yıpranma payı konusundaki çalışmaların ciddiyet ve hız kazandığını söyledi.

Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık-Sen ve Ebe ve Hemşireler Derneği ile birlikte "Ebeler ve Hemşireler Günü" dolayısıyla düzenlediği ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da katıldığı, "Sizler Umudun Adısınız" programına katıldı. Burada konuşan Memiş, sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirdi, talepleri konusundaki görüşlerini paylaştı.

Memiş, 3 yıl önce yine Sağlık-Sen hemşireler ve ebeler günü programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yıpranma payı sözünü aldıklarını hatırlatarak, “Bu sürede Çalışma Bakanlığında ve Maliye Bakanlığında bize göre çok yavaş, çok ağır aksak belli çalışmalar yapıldı. Ancak; Sayın Bakanımızın yeniden Bakanlığa gelmesiyle yıpranma payı konusundaki çalışmalar ciddiyet kazandı, hız kazandı. Bu işi nasıl 5 yıl önce fikirsel olarak bize destek vererek başlattıysa, yine bizler Sağlık-Sen olarak sayın bakanımızla birlikte bu yıl bu işi nihayete erdirelim. Ve sayın bakanımız sağlık çalışanlarının tamamına, istisnasız tüm Bakanlık personeline 5 yıla 1 yıl yıpranma payını ve hele hele geriye dönük olarak hayata geçiren bakan olarak tarihe geçsin, bizler de sağlık çalışanları için yıpranma payı hakkını elde eden sendika olarak tarihe geçelim.” dedi.

HEMŞİRE VE EBELERİN MESLEKİ SORUNLARINI TAKİP EDİYOR, ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bütün sağlık çalışanlarını etkileyen temel sorunlara ek olarak hemşire ve ebelerin mesleki sorunlarını da yakinen takip edip çözümü için mücadele ettiklerini söyleyen Memiş, başörtüsü yasağının kaldırılmasını hayata geçirdikleri için gururlu olduklarını söylerken, desteğinden dolayı da Bakan Akdağ’a teşekkür etti.

Memur-Sen olarak kadınlara pozitif ayrımcılık getiren anayasa değişikliğine EVET dedikleri için mutlu olduklarını söyleyen Memiş, “Tekrar hatırlatalım; Süt izni ve doğum izni gibi konulardaki kazanımların altında Memur-Sen’imizin imzası vardır. Emziren annelerimiz için sağlık çalışanlarımıza nöbet muafiyeti Sağlık-Sen’imizin kazanımıdır. Yeri gelmişken ifade edeyim; süt izninden döner sermaye kesintisi yapılmaması için de Sayın Bakanımızla görüşmelerimiz devam ediyor.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK EMEĞİNE BAKIŞTA KÖKLÜ PARADİGME DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Metin Memiş konuşmasında, sağlık emeğine bakışta köklü bir paradigma değişiminin kaçınılmaz olduğunu, neyin değiştirilip, neyin dönüştürüleceğini çözüm önerileriyle ortaya koyduklarını söyledi. Memiş, Türkiye’nin son 14 yılda, sağlıkta tarihi dönüşümlere imza attığını belirterek, halkımızın en çok memnun kaldığı kamu hizmetinin sağlık olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarının reformların yükünü bugüne kadar çok büyük fedakârlıklarla omuzlarında taşıdığını söyleyen Memiş, bugün sağlık hizmeti üretim sürecini sıkıntıya sokacak, başarı hikâyesini kesintiye uğratacak bazı olumsuzluklarla da karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Bunların, sağlık hizmeti alanların sağlık okuryazarlığının yetersizliği ile mesleki tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanlarının durumu olduğunu ifade etti.

Memiş konuşmasında, ‘neyi değiştirmeliyiz, neyi dönüştürmeliyiz’ konusunda bizzat sahada yaşadıkları tecrübeler ve gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalar neticesinde ulaştıkları çok önemli tespitler ve öneriler olduğunu belirterek, “Elle tutulur belli sonuçlar, belli çıktılar elde edince, zamanı geldiğinde gerek Sayın Bakanımızla gerek kamuoyu ile paylaşıyoruz. Sayın Bakanımızın sağlık çalışanlarının sesi olan, duygularına tercüman olan yetkili sendikası Sağlık-Sen’in özellikle bilimsel temelli çalışmalarına ve çözüm önerilerine gösterdiği ilgiden de son derece memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ SAYGINLIĞI GÖZETİLMELİ, EKİP ANLAYIŞI ZEDELENMEMELİ

Yapılması gerekenleri de paylaşan Metin Memiş, “Bunlardan birisi sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların gözden geçirilmesidir.” Dedi. Yapılması gereken bir başka şeyin sağlık emeğine yatırım konusunda nitelikli dönüşümün sağlanması olduğunu belirten Metin Memiş, mesleki gelişim ve uzmanlaşmaya önem verilmesi gerektiğini, eğitim süreçlerinin nitelikli hale getirilmesinin yanı sıra eğitimi teşvik edecek ödül mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlikenin yetersiz istihdama bağlı ağır iş yükü olduğunu belirten Memiş, “14 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, ne yazık ki istihdam aynı oranda artmamıştır. Ülke şartları gereği Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili diğer kurumlarımızın da Sağlık Bakanlığımızın personel istihdamına karşı ortaya koyduğu defansif tavrın da farkındayız. Tüm bunlara rağmen Sayın Bakanımızın, istihdamı artırmaya yönelik verdiği mücadeleleri yakinen biliyor, takdir ediyor ve kendisine de sağlık çalışanları olarak destek olacağımızı ifade etmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

AKDAĞ: YIPRANMA PAYI HAZIRLADIK, BAKANLAR KURULU’NA GİDECEK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sağlık çalışanlarının yıpranma payı konusunda tekrar kendilerini talimatlandırdığı için teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“Kanun maddelerini hazırladık, şimdi Bakanlar Kurulu’na götüreceğiz, inşallah en yakın zamanda da kanunlaştırmaya çalışacağız. Yeni dönem de çok daha iyi olacak. Sağlıkta Dönüşümün İkinci Dönemini hazırlıyoruz, 6 aydır hazırlanıyoruz. Ebelerimizin ve hemşirelerimizin yepyeni rolleri olacak.”

Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarına şiddete tepki göstererek, “Bir sağlıkçının kılına dokunan varsa beni karşısında bulur. O şiddeti bana karşı uygulamış olur. Bu ülkenin Sağlık Bakanı olarak bu konuda çok hassasım” dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminde ekonominin çok daha iyiye gideceğini, istikrar ve güven ortamı içerisinde Türkiye’nin büyüyeceğini söyleyen Bakan Akdağ, “Paylaşacağımız aş, ekmek büyüyecek. Eğer paylaşacağımız ekmeği büyütemezsek bu talepleri yerine getirmekte zorlanırız. Gerek çok daha fazla sayıda sağlık personeli istihdamı, gerekse şu anda istihdam ettiğimiz ve birlikte çalıştığımız ve işe alacağımız kardeşlerimize her açıdan daha iyi imkanlar sağlamak benim yeni dönem için olmazsa olmaz en önemli hedeflerimdendir. Ama bunun ülkenin kalkınmasıyla, ekonomisiyle ve ülkenin bütçesiyle yakından alakası olduğunu hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ :