Taleplerimizi Bakan Akdağ’a İlettik
31 Mayıs 2016, Salı

Genel Başkanımız Metin Memiş ve Genel Merkez Yönetim Kurulumuz, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a, yeniden bakan olması sebebiyle hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Genel Başkanımız Memiş, ziyarette taleplerimizi Bakan Akdağ’a iletti. 

Sağlık-Sen’in Geçen yıl 211 bin 648 olan üye sayısını bu yıl 233 bin 690’a çıkardığını söyleyen Memiş, çalışanlarının tercih etmesindeki en önemli etkenin sorunların çözümüne yönelik gösterdiğimiz çaba ve elde ettiğimiz kazanımlar olduğunu ifade etti. Bu anlamda Sağlık-Sen ve SASAM Enstitüsü olarak sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirmek için çok sayıda çalıştay ve bilimsel çalışma yaptığımızı söyleyen Memiş, elde edilen sonuçların da ilgili bakanlık ve kurumlarla da paylaşıldığını söyledi.
Genel Başkanımız Metin Memiş, yıpranma payı, sağlık çalışanlarının emekli maaşlarında artış yapılması, bütün sözleşmelilerin kadroya alınması ve sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden kesilen verginin kaldırılması konularındaki taleplerimizi dile getirdi. Lisans tamamlamada yaşanan sorunları da gündeme getiren Genel Başkanımız, 112 çalışanlarının yemek sorununun çözülmesini, süt izinlerinden döner sermaye kesilmemesini, döner sermaye sisteminin yeniden ele alınması ve hakkaniyet esasının gözetilmesini, aile hekimlerinin nöbet sorunu gibi konuları Bakan Akdağ’a iletti.

Geçtiğimiz yıl yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın hem yapılması aşaması, hem değerlendirme aşaması, hem de yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlar sebebiyle beklentiyi karşılamadığını söyleyen Memiş, bu yıl da en kısa sürede yeni bir sınav yapılması gerektiğini kaydetti. Bu yönde büyük bir beklenti olduğunu da ifade eden Memiş, verilecek müjdenin sağlık çalışanlarını memnun edeceğini kaydetti. 



YIPRANMA PAYI BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAPSAMALI
Genel Başkanımız Memiş, açıklanan nöbete dayalı yıpranma payının beklenti ve taleplerden uzak olduğunu, ayrıca 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 40. Maddesi’yle, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’yle uyuşmadığını söyledi. Bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak bir yıpranma payı düzenlemesinin yıl sonuna kadar hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Genel Başkanımız, geçen sürenin çalışanların aleyhine olduğunu ifade etti.

BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEKLİ MAAŞLARI ARTIRILMALI
Hekim ve diş hekimlerinin emekli maaşlarının artırılacağına yönelik yapılan açıklamayı kendilerinin de memnuniyetle karşıladığımızı söyleyen Memiş, bunun bütün sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini söyledi. Ek ödemeleri emekliliğe yansımayan sağlık çalışanlarının emeklilikte maaşlarının düştüğünü hatırlatan Genel Başkanımız Memiş, bütün sağlık çalışanlarının emekli maaşlarında yapılacak artışın sağlık hizmeti sunumunun tüm taraflarında memnuniyet oluşturacağını ifade etti.
 



SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLMELİ, EK ÖDEMELERDEN VERGİ KESİLMEMELİDİR
Kadro konusunun da bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Memiş, “Taşerona iktidarımız kadro sözü verdi, 4/C’lilere kadro verilmesi de toplu sözleşmede kabul edildi. Bu çalışmalar da maalesef yavaş gidiyor. Yapılan kadro düzenlemesinin 4/B’liler, vekil ebe hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanlarıyla, ASBP’deki ek ders karşılığı görev yapanları kapsaması da gerekmektedir. Kamuoyunda bu yönde büyük bir beklenti de oluştu. Kadro, çalışma barışını sağlayacak, çalışanlar arasındaki adaletsizliği ve mağduriyeti de giderecektir” şeklinde konuştu. 

375 sayılı KHK uyarınca ödenmekte olan ek ödemenin damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmamasına karşın, döner sermayeden ödenen ek ödemenin gelir vergisine tabi tutulduğunu söyleyen Genel Başkanımız Memiş, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Talep edilen konuların maliyet analizini de Bakan Akdağ’a sunan Genel Başkanımız, yapılması gereken düzenlemelerin mali yük getirmeyeceğini ifade etti.

Genel Başkanımız ziyarette ayrıca, sağlıkta şiddetin önlenmesi için kalıcı tedbirler alınması ve yasal düzenlemelerin hayata geçmesinin yanı sıra uygulanmasındaki kararlığın sürmesinin önemine dikkat çekti. 

Aile hekimlerinin nöbet sorununu da ileten Genel Başkanımız, bu konunun tekrar değerlendirilmesini istedi. Toplu sözleşmede imza altına alınmasına karşın 112 çalışanlarının yemekleri konusunda uygulamada sorunlar olduğunu hatırlatan Memiş, bunun da acil çözüm bekleyen bir konu olduğunu ifade etti.

Genel Başkanımız ziyarette süt izinlerinden döner sermaye kesilmemesi, sözleşmeli yöneticilerin yıllık izinlerinden döner sermaye kesilmemesi taleplerimizi de Bakan Akdağ’a iletti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da konuşmasında, Sağlık-Sen’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Daha önceki bakanlığı ve bakanlık sonrası dönemde sendikamızın çalışmaları yakinen takip ettiğini ve bildiğini belirten Akdağ, “Bakanlığım döneminde sağlık çalışanlarının sorunları, çözüm önerileri konularında ortak birçok çalışma yaptık. Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak bize aktardığınız sorunlarla çözüm önerilerini önemsiyoruz. Biz de sorunların çözümünde, karşılıklı işbirliğine önem veriyoruz. İletilen konuları inceleyip, en kısa sürede hem imkan hem de yetkilerimiz ölçüsünde gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.

Ziyarete, Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş ile Genel Başkan Yardımcılarımız Kemal Çırak, Himmet Bayar, İdris Baykan, Mustafa Örnek ve Abdülaziz Aslan da katıldı.

PAYLAŞ :